Futbol 101 #6

Sena Delihüseyinoğlu
3 min readJul 10, 2024

--

Futbol asla sadece futbol değildir…

4–4–2 (Baklava): Bu sistem, 4–2–4'ün evrilmiş hali. 4–2–4, Macaristan’dan yayılan bir diziliştir. Temelinde, bekleri hücuma çıkartırken orta sahayı savunma için güçlü tutmak var. Geçiş sürecinde 4–2–4’ün kanat oyuncularından birini geri çekerek hem Brezilya’da hem İngiltere’de 4–1–3–2 hem de 4–3–3 gibi varyasyonların uygulaması olmuştur. Viktor Maslov ise kanat oyuncularının ikisini birden geri çeker ve 4–4–2'nin doğuşu gerçekleşir. Bugün hepimizin bildiği, bekleri ileri uçta kullanırken orta saha ile savunmayı yakın tutar. Beklerin defansif görevlerini orta saha da üstlenmiş olur. Bu dizilişte orta sahadaki oyunculardan biri çapa görevli defansif orta saha rolündedir. İkinci orta saha ise derin oyun kurucu (deep lying plymaker), yaratıcı 8 veya 10 numara tercih edilebilir. İleri uçtaki ikiliden birini santrfor birini ise yaratıcı 9,5 diyebileceğimiz oyuncu olarak seçmek mümkün. Böylelikle hem ceza sahasında oyuncu hem de gezen golcü kullanabiliriz. Topa sahip olmada kolaylık ve oyunculara da hat boyu kaymalarda esneklik sağlar. Derin oynandığında rakip 2. bölgede yakalanırsa kontra atağa çıkmak için çok uygun. Buna karşın rakibiniz orta sahada 3'lü oynarsa sizin 2'linize ekstra yük biner ve kolay geçişler verirsiniz.

Diego Simeone, Atlético Madrid

3–4–3: Üç merkez savunma oyuncusunun ve önlerinde orta sahada çift pivotun kullanıldığı bir diziliştir. İki kanat beki hücum genişliği sağlarken, üç kişilik bir ön hat farklı şekilde sıralanabilir. Tek santrforu destekleyen iki 10 numaradan oluşan ön 3'lü giderek yaygınlaşıyor. Bazen 3–4–2–1 varyasyonuna da dönüşür. Alternatif olarak ön 3'lüde iki iç forvet veya yüksek ve geniş oynayan, merkez forvetle aynı çizgide konumlanmış kanat oyuncuları bulunur. Bir başka seçenek ise forvette sahte dokuzla oynarken kanat oyuncularının merkezden atak yapmasıdır. Burada forvet orta sahaya düşüyor ve rakip stoperleri üzerine çekiyor. 3–4–3'ün ilk kez 3–5–2'deki 3 stoperin yaygın olduğu İtalya’da kullanıldığı düşünülüyor. 3–4–3 daha sonra bu dizilişin daha ofansif versiyonu haline geldi. Johan Cruyff, Barcelona’yı 4–3–3 şeklinde kurgulamıştı ancak stoperin ileri adım atmasıyla bunu sıklıkla 3–4–3'e dönüştürürdü.

Sistemin avantajları arasında dikey denge, sağlam savunma yapısı ve hızlı karşı saldırı yer alıyor. Kuşkusuz, sadece 2 orta saha oyuncusuyla, dizilişinde 3 orta saha oyuncusu bulunan takımlara karşı aşırı yüklenmeler yaşanabilir. Doğru şekilde kullanılmadığı sürece rakip oyuncuların hatlar arasına girmesine karşı hassastır. Hatlar arası boşluk bırakıldığında zorluk ortaya çıkabilir, bu nedenle 3–4–3'ü kullanan takımlar alçak blokta çok derin savunma yapma eğilimindedir. Kanat bekleri ve geniş forvetler geriye çekilerek 5–4–1 şekline geçince rakibin yıkması inanılmaz derecede zorlaşır.

*https://www.coachesvoice.com/cv/4-4-2-football-tactics-ferguson-simeone-hasenhuttl-dyche/

*https://www.coachesvoice.com/cv/3-4-3-formation-football-tactics-explained-tuchel-conte-pochettino-southgate/

--

--